Filmanmeldelse: “Final Destination 5” (2011)

We all share a common destination.

We all share a common destination.

Man løber ikke om hjørner med Døden. Man snyder ikke Døden. Sådan er det! Det har vi lært ved at se de første fire film i “Final Destination”-serien. Nu er den femte film netop udkommet på dvd og Blu-ray fra Warner Home Entertainment, og præmissen er den samme: Døden stikker man ikke af fra.

Final Destination 5” samler fint handsken op fra de fire forløbere i serien, der alle iscenesætter døden som makabre, yderst fantasifulde og virtuost udførte dominoeffekt-hændelser. Det femte kapitel i serien, der er instrueret af debutanten Steven Quale, mønstrer samme overdådige overflødighedshorn af mere eller mindre sandsynlige dødsscenarier … og så er der et tvist til sidst i filmen, en krølle på Dødens hale, som jeg ikke havde set komme.

En firmaudflugt forvandler sig til et veritabelt mareridt, da en bro kollapser og trækker et ikke uanseeligt antal mennesker med sig i døden. Men ikke alle, der opholder sig på broen, dør. Takket være Sam Lawton (Nicholas D’Agosto fra bl.a. NBC-serien “Heroes”) og det syn, han får kort forinden broen gir efter og splittes fra hinanden i et ragnarok af skrigende mennesker og skrigende metal, reddes en lille håndfuld, som ellers var blevet udvalgt til at dø. De snyder, i hvert fald i første omgang, Døden.

Nu gælder det om at holde fast!

Nu gælder det om at holde fast!

Herefter går det slag i slag, og hvis man har set de første fire film i serien, så er der intet nyt fra vestfronten i dette femte kapitel. Præmissen er den samme, hvilket dog ikke gør gyserherligheden mindre underholdende. Det er selve legen med døden, der holden skuden i vandet. De makabre og fantasifulde måder, som manuskriptforfatterne tager livet af karaktererne på, vidner om en forbrødring med en filmserie som for eksempel “Saw” (2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010), hvor der også arbejdes i at tage livet af mennesker på de mest modbydeligt spektakulære måder.

Og det er da netop også grunden til, at man ser denne slags film. Ikke for plottet, ikke for skuespillet og ikke for filmenes æstetiske dimensioner. Nej, man ser udelukkende filmene for at opleve, hvor idérigt og makabert, livet kan drænes fra en menneskekrop. Og det kan ske på tusindvis af modbydelige måder, nogle mere modbydelige end andre. Kunsten er så at overgå de øvrige film i modbydelighed og fantasirigdom, hvilket ikke er lige til.

Derfor virker denne femte film også som en reprise af den fjerde, der var en reprise af den tredje, som var en reprise af den anden, der igen var en reprise af den første. Men selvom denne slags horror har et gran af deja-vu over sig, så er man alligevel dødeligt godt underholdt i 92 minutter.

Tony Todd aka Candyman har en mindre rolle som spooky ligsynsmand.

Tony Todd aka Candyman har en mindre rolle som spooky ligsynsmand.

Der er dog to ting ved denne femte omgang ganske underholdende leg med Døden, jeg vil fremhæve som værende særligt interessant i forhold til de øvrige film i serien: Slutningen, som jeg ikke havde luret, og Tony “Candyman” Todds sporadiske optræden som alvidende ligsynsmand. Det er altid herligt, når en ikonisk genreskuespiller bliver hyldet i andre film.

Anmeldelsen er også bragt hos F&K :: Fiktion & Kultur … KLIK

Posted on 7. februar 2012, in Skrækanmeldelser: Film, Tortur & splatter and tagged , , . Bookmark the permalink. 3 kommentarer.

  1. …så rører du bloggen på sig igen – godt at se 🙂

    Har endnu ikke selv fået set dette femte kapitel, men den står bare og venter – og det lyder til ikke at være helt til hundene 🙂

Skriv et svar

Udfyld dine oplysninger nedenfor eller klik på et ikon for at logge ind:

WordPress.com Logo

Du kommenterer med din WordPress.com konto. Log Out /  Skift )

Google photo

Du kommenterer med din Google konto. Log Out /  Skift )

Twitter picture

Du kommenterer med din Twitter konto. Log Out /  Skift )

Facebook photo

Du kommenterer med din Facebook konto. Log Out /  Skift )

Connecting to %s

%d bloggers like this: